BÖHÖNYÉÉRT EGYESÜLET

A Böhönyéért-Somogyért Egyesület 1999-ben alakult 55 fő alapító taggal. Az alapszabály szerinti legfőbb céljai: Böhönye település értékeinek óvása, fejlődésének elősegítése, faluszépítés, egészséges életmód, kulturális tevékenység, más civil szervezetekkel kapcsolattartás, együttműködés az önkormányzattal.
Az egyesület 2016-ban Böhönyéért Egyesületre módosította nevét.
Folyamatosan virágosítottuk, szépítettük Böhönyét, melynek eredményeként 1999-ben „Tiszta-virágos környezetért” versenyben tujákat és köztéri kukákat kapott a falu, 2002-ben „Gondozott, virágos község” címben részesültünk.
Hagyományos rendezvényeink évente:
  • Családi napot 2006-ban tartottunk először, azzal a szándékkal, hogy azok a gyerekek is tudjanak mesélni valamilyen élményről, akiknek a családja nem tud elmenni nyaralni. Játékos ügyességi és sportvetélkedőket tartunk a családok számára, mindenki kapott valamilyen ajándékot.
  • Az őszi „Szív-napja” rendezvényen vércukor,- vérnyomás,- koleszterinszint, testsúly és testzsír-mérés, csontritkulás mérés mellett évek óta véradásra is lehetőség van. Általában 100-130 fő jön el a szűrővizsgálatra és 50-60 fő a véradásra. Így az évek során sok helybeli egészségi állapotát mérték fel ingyen. Több személynek javasolták a szakorvosi vizsgálatot, így elkerülhették a nagyobb bajt. A nap folyamán szakorvosok tartanak egészségügyi előadásokat meghívott előadóként.
  • Kezdetek óta résztvevői vagyunk a Nagyszakácsi kulináris rendezvénynek, ahol főzzük a polgármester kedvenc ételét és pogácsát sütünk. A Gadányi Kukoricás ételek fesztiválján szintén évek óta képviseljük Böhönyét a főzőcsapatunkkal. Ha más településről kapunk meghívót kulináris rendezvényre, oda is szívesen ellátogatunk csapatunkkal. A nyári hónapokban van, hogy minden hétvégén úton van a főzőcsapat.
  • Hosszú évek óta készítünk ajándékcsomagot a falu 80 évesnél idősebb lakói számára karácsony előtt, és az egyesület tagjai viszik el számukra jókívánságainkkal együtt.
  • A „Fogyatékkal élők karácsonya” ünnepélyt a „Nők Böhönyéért” tagcsoportunk szervezi, a kulturális műsor után tartós élelmiszert, használt ruhát, cipőt és játékot osztunk a fogyatékkal élők családjainak, majd megvendégeljük Őket.
  • 2018-ban indítottuk útjára a negyedévente megrendezett „Nosztalgia délután” elnevezésű programunkat, melynek során a korábban tagcsoportként működő Mosoly-Mix Csapat sikeres fellépéseinek videofelvételeit mutatjuk be a megjelent egyesületi tagoknak és az érdeklődőknek. A délutánt a vetítést követően zenés-táncos programmal zárjuk.
  • Az Egyesületen belül működő „Borbarát-kör” minden tavasszal megtartja borversenyét, ahol nemcsak helyi, hanem vidéki bortermelők is részt vesznek. A borászfeleségek által sütött pogácsát az egyesületi asszonyokból álló zsűri bírálja el. A Borbarát-kör a helyi rendezvényekhez gyakran hozzájárul saját termelésű borokkal.
Berendeztük a faluházat a faluban összegyűjtött régi használati tárgyakkal és bútorokkal. Körülötte szabadidőparkot alakítottunk ki vizes blokkal, szabadtéri színpaddal és kerítés is készült köré.
2005-ben a farsangi bálunk bevételéből pénzbeli támogatást adtunk a védőnői szolgálatnak játszósarok kialakításra.
2006-ban a haranglábnál köztéri padokat helyeztünk el.
A Nemzeti Együttműködési Alap pályázati kiírásait kihasználva 2017-ben és 2020-ban is sikerrel pályáztunk a működést támogató pályázati forrásra.

Az egyesület a SZJA 1%-ból tett felajánlásoknak köszönhetően évente több tízezer forint támogatásban részesül.